Alwa Wytrzymałość na mróz
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Jabłonie
Dojrzałość zbiorcza
Brak obrazka Brak obrazka
Zapylacze Przydatność
Alwa
Beni Shogun®
Braeburn
Elise®
Evereste
Gala Must®
Gloster
Golden Delicious
Golden Hornet
Idared
Jonagold i klony
Ligol®
Lobo
Mutsu
Najdared®
Pinova®
Prof. Sprenger
Rubinstar®
Szampion
Legenda:
Bardzo dobry zapylacz
Dobry zapylacz
Dobry zapylacz (różne terminy kwitnienia)
Zły zapylacz

Choroby Podatność
Parch jabłoni
Mączniak jabłoni
Zaraza ogniowa
Choroby kory i drewna
Nazwa odmiany: Alwa
Gatunek: Jabłonie
Pochodzenie: siewka z wolnego zapylania odmiany Macoun
Miejsce wyhodowania: Polska
Opis: Owoc: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkaowożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.
Wzrost: silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą do przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać
Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Przechowywanie: chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: bardzo duża
Powrót

Wykaz wszystkich szkółek  Katalog odmian  Szukaj  Zaloguj