Węgierka Zwykła Wytrzymałość na mróz
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Śliwy
Dojrzałość zbiorcza
Brak obrazka Brak obrazka
Zapylacze Przydatność
Węgierka Zwykła
Legenda:
Bardzo dobry zapylacz
Dobry zapylacz
Dobry zapylacz (różne terminy kwitnienia)
Zły zapylacz

Choroby Podatność
Szarka
Nazwa odmiany: Węgierka Zwykła
Gatunek: Śliwy
Pochodzenie: nieznane
Miejsce wyhodowania: prawdopodobnie Azja Mniejsza
Opis: Owoc: mały, o masie około 20 g. Skórka brązowogranatowa, a w pełnej dojrzałości granatowa, pokryta gęstym białawym nalotem i licznymi, drobnymi cętkami o barwie brunatnej. Miąższ, w zależności od stanowiska i stopnia dojrzałości owoców może mieć barwę od zielonożółtej po pomarańczową. Łatwo oddziela się od pestki i jest wyjątkowo smaczny, zwłaszcza w pełnej dojrzałości owocu. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza.
Wzrost: średnio silny
Dojrzałość zbiorcza: od połowy września do końca października, w zależności od warunków atmosferycznych.
Przechowywanie: brak danych
Wytrzymałość na mróz: średnia
Powrót

Wykaz wszystkich szkółek  Katalog odmian  Szukaj  Zaloguj