Węgierka Zwykła |  |
Legenda: |
 |
Bardzo dobry zapylacz |
 |
Dobry zapylacz |
 |
Dobry zapylacz (różne terminy kwitnienia) |
 |
Zły zapylacz |
|
Szarka |  |
|
Nazwa odmiany: |
Węgierka Zwykła |
Gatunek: |
Śliwy |
Pochodzenie: |
nieznane |
Miejsce wyhodowania: |
prawdopodobnie Azja Mniejsza |
Opis: |
Owoc: mały, o masie około 20 g. Skórka brązowogranatowa, a w pełnej dojrzałości granatowa, pokryta gęstym białawym nalotem i licznymi, drobnymi cętkami o barwie brunatnej. Miąższ, w zależności od stanowiska i stopnia dojrzałości owoców może mieć barwę od zielonożółtej po pomarańczową. Łatwo oddziela się od pestki i jest wyjątkowo smaczny, zwłaszcza w pełnej dojrzałości owocu. Odmiana samopłodna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza. |
Wzrost: |
średnio silny |
Dojrzałość zbiorcza: |
od połowy września do końca października, w zależności od warunków atmosferycznych. |
Przechowywanie: |
brak danych |
Wytrzymałość na mróz: |
średnia |
|